Nieuwsbrief Wijkpark Maarssenbroek

Vogeltje op tak met rode besjes


De groene long van Maarssenbroek

Een nieuwsbrief vol met groene verrassingen. Veel leesplezier.

Van het bestuur 
Het is echt lente en het komt helemaal goed met het weer, zo denk ik maar. En dat is ook weer aanleiding om even terug te denken aan de ellendige coronatijd. Nog los van ieders mening, was het toch buitengewoon prettig dat er altijd nog het park was om elkaar te zien en te ontmoeten. Ook nu nog. En dat brengt mij weer tot een belangrijke bijeenkomst volgende maand. Dan hebben we hopelijk alle stakeholders aan tafel. En dat is een duur verzamelwoord voor alle organisaties die iets met het park te maken hebben, zoals sportverenigingen en wijkcommissies. 

Vorig jaar hebben we een mooie presentatie gegeven voor de inwoners, ook als kennismaking. Bij de start van de Vrienden van het Wijkpark Maarssenbroek wilden we ook alle organisaties langs om kennis te maken, maar dat kwam er niet van om bekende redenen. Nu dus wel. En het is belangrijk, ook richting de toekomst, dat we elkaar goed kennen en waarderen.
Zo kunnen we elkaar juist versterken bij het gebruik van het park en het genieten van de groene long in een druk gebied.

Veel leesplezier in deze dikke nieuwsbrief 
 
Ed Kamans 


 
Wandelen en nieuwe mensen leren kennen
Bijdrage van Mariëlle van der Aren

Ruim zes jaar geleden kwam ik met mijn man in Maarssenbroek wonen, Reigerskamp om precies te zijn. We hadden het er meteen naar ons zin en waren vooral blij met onze heerlijke tuin. Ik hield toen namelijk ook al erg van buiten zijn, maar wandelen was in die tijd nog niet echt mijn ding. Ik was dan ook best verbaasd, toen ik er pas met Koningsdag achter kwam, vanwege de activiteiten bij de kinderboerderij, dat er vlakbij ons huis zo’n prachtig groot park bleek te liggen.

Het begon met een verplicht ommetje
Toch duurde het nog even voordat ik ook echt aan de wandel sloeg en het park steeds meer op waarde ging schatten. In eerste instantie werd het een verplicht ommetje in Coronatijd. Vaak samen met mijn man, die helaas niet altijd even veel zin had. Ok, de kleine geitjes en lammetjes bij de kinderboerderij konden hem nog wel eens verleiden, maar vaak ging ik er ook alleen op uit om een rondje te doen door het park. Nu was dat zeker ook geen straf, want ik vond en vind het ook alléén heerlijk toeven in het park met een luisterboek op, of al genietend van de vogelgeluiden.

Aan de slag met gezonde leefstijl
Toen ik vorig jaar aan de slag ging met een gezonde leefstijl, breidden mijn wandelingen zich uit en werd het wijkpark mijn dagelijkse uitvalsbasis voor een wandeling én begon ik er steeds meer van te genieten.

Nieuwe mensen leren kennen
Tegelijkertijd ontstond het idee om mijn sociale netwerk hier in de omgeving eens wat uit te breiden. Ik vind het altijd leuk om nieuwe mensen te leren kennen, maar aangezien ik voor mijn werk als trainer en coach veel onderweg ben, had ik in de buurt nog niet zo heel veel contacten.
En opeens dacht ik…: waarom combineer ik het niet gewoon: én lekker wandelen in het park, én nieuwe mensen in de buurt leren kennen?! Twee vliegen in één klap. Of zelfs drie als het zonnetje een beetje wil schijnen.

Eerste oproepje begin november
Begin november plaatste ik daarom het eerste oproepje op Facebook aan buurtgenoten om gezellig met elkaar te gaan wandelen in het park. Lekker laagdrempelig en open voor iedereen die zin heeft.
Het leuke was, dat er meteen een paar mensen reageerden die hier wel voor in waren. En zo werd de eerste wandeling met buurtgenoten een feit. Ik vond het heel erg leuk dat er meteen mensen op mijn oproepje gereageerd hadden, want ik had geen idee of er animo zou zijn.

Gemêleerd publiek
Inmiddels zijn we een aantal maanden verder en heb ik al meerdere keren een oproepje op Facebook geplaatst, waar elke keer ook weer nieuwe mensen op reageren. Het blijkt best een gemêleerd publiek te zijn, dat wel in is voor dit initiatief: jong(er) of oud(er), nieuwkomer in Maarssen of geboren en getogen Maarssenaar, meer of minder sportief, mensen die wandelen als hobby hebben of die juist van zichzelf meer in beweging moeten of willen komen.
Tegenwoordig zijn we best al met een aardig clubje met steeds weer wisselende mensen, een beetje afhankelijk van de dag en het tijdstip. We hebben een appgroep voor diegenen die vaker willen wandelen. Hierin kan een ieder initiatief nemen en er beginnen leuke contacten te ontstaan.

Wandel je mee?
Al met al is mijn missie nu al meer dan geslaagd! En tegelijkertijd is dit misschien ook nog maar het begin. Ik (en de anderen uit de wandelgroep volgens mij ook) staan nog steeds even open voor het ontmoeten van nieuwe mensen als in het begin. Daarnaast wordt het park straks alleen maar mooier, als het weer wat warmer wordt en alles weer gaat groeien en bloeien. Ik zou zeggen: laat de lente maar komen, wij zijn er klaar voor!
Mocht je dit lezen en spontaan zin krijgen om mee te wandelen? Je bent van harte welkom!
Mariëlle van der Aren – aanmelden: 06-81144949Nieuws vanuit de groengroep

Afgelopen maand hebben wij het volgende gedaan:

Reigerskamp:
Nabij het bijenveldje nog meer braamstruiken verwijderd.
Op de vrijgekomen grond wat stekken geplant en wilde bloemen ingezaaid.
Langs de populieren wilde bloemen ingezaaid.
In de struintuin takken aangevuld en opgeruimd.
Bij de kinderboerderij een takkenril gemaakt van takken die bij het knotten zijn vrijgekomen.
Enkele wilgentakken apart gehouden voor de Nationale Boomfeestdag op 15 maart.

Valkenkamp
Verder gegaan met het vrijmaken van de vlierbesstruiken van bosrank.
Langs de populieren wilde bloemen ingezaaid.
 
Boomfeestdag op 15 maart
In samenwerking met de gemeente en het MEC zijn er ongeveer 200 boompjes en struiken geplant.
In de middag was er veel gezellige hulp van ouders en kinderen.
 
Wat gaat de groengroep de komende tijd doen:Bij de takkenril in Fazantenkamp moeten de takken nog verder vastgezet worden. En we willen er nog wildebloemenzaad strooien.De nieuwe beelden van de ontdek- en beweegroute moeten nog voorbehandeld worden en geplaatst. We hebben nog een aantal nestkastjes die opgehangen moeten worden.
Takken in Reigerskamp overgebleven na het snoeien
Er zijn te veel takken blijven liggen. De gemeente heeft hier aandacht voor. De bedoeling is dat het wordt opgeruimd. Wij hebben plannen voor het plaatsen van een wand voor ijsvogels/oeverzwaluwen aan het water. Echter een lange adem is hiervoor nodig. Eerst moeten de takken weg.

Genoeg te doen dus. Voor foto’s zie de website

Hangbrug superspeelspoory
Raadslid Van Dam van D66 heeft vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders over de staat van de afgesloten hangbrug van superspeelspoor. Wordt de hangbrug opgeknapt of wordt die verwijderd? Wij zijn benieuwd naar het antwoord.
 
Wijkpark in beeld
Wat groeit en bloeit in het wijkpark in februari/maart? De groengroep heeft de fotogalerij weer aangevuld met nieuwe natuurbeelden uit het wijkpark. Bekijk de foto’s.

Wat zien we in het park

Het Callaneticstoestel in Valkenkamp is verdronken. De gemeente geeft desgevraagd aan dat de drainage in het park de aandacht heeft. Naast de tennisbaan van De blauwe Reiger is een plantvak opnieuw ingericht.Het pad voor de tennisbaan van De Blauwe Reiger is herbestraat.De kleine brug van het superspeelspoor naar het piratenschip wordt vervangen. Daardoor is de brug tijdelijk buiten gebruik.De kinderboerderij heeft een duiventil geschonken gekregen van wijkcommissie Reigerskamp.
Bekijk de foto’s
 
Honden in het park
Ten eerste wil ik de overgrote meerderheid van de hondenbezitters bedanken voor het opruimen van de hondenpoep. Ook complimenten voor hen die de honden onder appel hebben en/of aan de lijn.
 
Verzoek: laat de honden geen gaten graven in het park. De maaimachines lopen vast in de grote gaten. Hierdoor treedt soms flinke schade op. De gemeente laat af en toe de gaten dichten door een aannemer. Maar dit kost veel geld. De laatste tijd zijn er in korte tijd weer veel nieuwe grote gaten bij gekomen. Erg jammer.

NB niet iedereen is dol op honden. Zorg dat uw hond andere wandelaars niet hindert, zodat iedereen kan genieten van een wandeling in het park.

Overleg kerngroep Vrienden Wijkpark met stakeholders in en buiten het wijkpark Maarssenbroek
Na een informatieavond voor bewoners in De Ark vindt er op woensdag 12 april om 16.00 uur
in het MEC een overleg plaats met de stakeholders in en buiten het wijkpark.

Uitgenodigd zijn: de wijkcommissies Boomstede, Fazantenkamp, Reigerskamp en Valkenkamp, 
LTCM, Het Utrechts Landschap, OSM voetbal, OSM atletiek, De Blauwe Reiger, het MEC,
de kinderboerderij Otterspoor en de Maarssense Hengelsport Vereniging.

Gesprekspunten zijn: Toekomstvisie wijkpark, het participatieproces, hoe kunnen we elkaar versterken en informatie-uitwisseling.
 
Mario van Dijk

Opschoondag
Op zondag 19 maart hebben bewoners van Boomstede / Reigerskamp ook het wijkpark meegenomen bij het verwijderen van het afval in Boomstede en Reigerskamp.

Bewoners, hartelijk dank voor de vrijwillige inzet in het wijkpark.

Vrijwilligers Stichtse Vecht & Vrienden Wijkpark
Ben jij enthousiast over het wijkpark? En wil je af en toe of regelmatig meehelpen? Neem dan ook een kijkje op de website van Vrijwilligers Stichtse Vecht .

We hebben er verschillende oproepen staan; van meehelpen met opschonen van het park tot klusjesman/vrouw.

Agenda Kerngroep
Overleg met de gemeente op 23 maart
Overleg met stakeholders op 12 april
Onderling overleg 10 mei

Groengroep aan het werk
Woensdag om 14:00 uur op 29 maart, 12 en 26 aprilVrijdag om 10:00 uur op 7 en 21 aprilZaterdag om 10:00 1 april en 22 april
 Daarnaast kunnen afspraken gemaakt worden om op andere tijden te werken.
Bijvoorbeeld op woensdag 10:00 uur. Dit wordt onderling afgestemd.

Open Dag tennisvereniging LTCM in wijkpark Boomstede
Vindt plaats op zondag 26 maart van 12.00 uur tot 17.00 uur
 
Programma:
12.00 uur ontvangst
13.00 uur tot 17.00 uur clinicus jeugd en volwassenen
hele middag spelletjes en vrij tennissen
 
Aanmelden niet nodig

Lentefeest op Kinderboerderij Otterspoor 
26 maart – 11.00 tot 15.30 uur
 SchminkenSpringkussenExtensionsNamen trekken voor de pasgeboren lammetjes uit de namen van onze jeugdleden.

Paasfeest in het wijkpark Fazantenkamp
Op zaterdag 8 april a.s. organiseert de wijkcommissie Fazantenkamp een paasfeest voor jong en oud in het wijkpark. 

Het feest begint om 10.30 uur bij de buitenfitness in het wijkpark achter Fazantenkamp 477.

Om 10.45 uur zijn kinderen en kleinkinderen van 0-3 jaar aan de beurt.
Om 11.00 uur kinderen van 4-6 jaar en om 11.15 uur kinderen van 7+ jaar.
Er is koffie, thee en limonade.

Ook is er een springkussen, worden er spelletjes gedaan en is er een kleurentekeningwedstrijd.

Opgeven voor 6 april met aantal kinderen en huisadres via fazantenkampmaarssen@gmail.com

Doe gezellig mee.
 
Mario van Dijk
 Activiteiten
Ondertussen gebeurt er van alles in het wijkpark. Enkele voorbeelden:
 Het buitenleslokaal, ValkenkampVlinder- en bessentuin, ReigerskampGroenonderhoud in het parkPloggen: zwerfvuil ophalen tijdens een wandelingOntdek- en beweegroute van onder andere de houten dierenSpeurtocht door het wijkparkSporttoestellen in Fazantenkamp, Zwanenkamp en ValkenkampNestkasten in het park voor vogels, insecten, vleermuizen en boommartersBlotevoetenpad, Reigerskamp naast het MECStruintuin, ReigerskampMilieu Educatief Centrum (MEC), ReigerskampKinderboerderij OtterspoorKorfbalpalen en speeltuinTennisparken in Reigerskamp en BoomstedeAtletiekbaan en BSO in ZwanenkampVoetbalveldjes Valkenkamp, Reigerskamp en FazantenkampSleehelling, FazantenkampBasketbalveldje, ValkenkampVoetbalvereniging OSM en BSO, FazantenkampEendenkooi, BoomstedeAanmelden bij de werkgroepen

Heb je ook zin om actief te worden in het wijkpark? Je kunt je desgewenst aansluiten bij een of meer van de volgende werkgroepen:
 Groengroep: groene vingers in het park, ongeveer 1 keer per week, 2 uurtjes per keer. Zie voor de werkdagen hierboven de agenda. In samenspraak kun je ook op andere tijden werken. N.B. Je kunt ook af en toe aansluiten.Ontdek- en beweegroute: onderhoud van houten beelden (1 keer per jaar in de olie zetten), wilgentunnel onderhouden, bordjes etc. Tijden met elkaar afspreken.Nestkastengroep: observaties doorgeven wanneer je in het park wandelt. 1 keer per jaar nestkasten schoonmaken, onderling afspreken.Ploggen: houd de agenda in de gaten voor de data.Publiciteit: help mee aan meer bekendheid van de Vrienden van het Wijkpark Maarssenbroek. Bijvoorbeeld via social media, onze nieuwsbrief, website, interviews met bezoekers van het wijkpark of gewoon via gesprekjes in het park.
Meer informatie of opgeven via vrienden@wijkparkmaarssenbroek.nl.
 Vragen, opmerkingen, suggesties?Mail naar vrienden@wijkparkmaarssenbroek.nlUw mailadres wordt alleen gebruikt voor het verzenden van de nieuwsbrief.Volg ons Facebook.