AntiLopendNieuws 2022-2

Speciale Buurtkamer editie

Portaal opent eerste Buurtkamer in Antilopespoor

(tekst overgenomen van de website van Portaal)
9-9-2022

Gisteren opende Ron Druppers, voorzitter van de bewonerscommissie van Antilopespoor de Buurtkamer van Portaal. De buurtkamer is een gedeelde plek van bewoners en professionals van verschillende organisaties. Een knooppunt in de wijk direct bij de mensen. Portaal opent in de regio Utrecht meerdere Buurtkamers in verschillende wijken. Buurtkamer Antilopespoor is de eerste Buurtkamer.

In de Buurtkamer geven we ruimte aan initiatieven van bewoners of om gewoon even onderling een praatje te maken. De wijk- en bewonerscommissie Antilopespoor kan hier bijvoorbeeld terecht voor vergaderingen. Het is de bedoeling dat de wijkagent en de wijkregisseur van de gemeente gebruik gaan maken van de Buurtkamer. Reijnder Jan Spits, manager Volkshuisvesting Portaal: ‘we hopen dat dit een kamer voor de buurt wordt waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten, activiteiten kunnen organiseren en voor hulp en advies langs kunnen komen. Zo dragen we met elkaar bij aan goed samenleven’.

Elke donderdag is er een spreekuur voor technische zaken. Er is dan iemand van Portaal aanwezig die direct kan kijken hoe de melding het beste opgelost kan worden. Elke maandagochtend is er een speciaal spreekuur waar een sociaal beheerder aanwezig is. Hier kunnen bewoners terecht met vragen over sociale problematiek zoals het niet kunnen betalen van de huur of energierekening of het hebben van overlast. Uiteraard zijn de beheerders frequent aanwezig in de Buurtkamer.

In de komende tijd leggen we contacten met andere organisaties die in de Buurtkamer spreekuur kunnen houden. Denk bijvoorbeeld aan organisaties op het gebied van schuldhulpverlening of zorginstanties. Ron Druppers, voorzitter bewonerscommissie Antilopespoor: ‘De sleutel die ik nu krijg van deze Buurtkamer is een mooi symbool dat Portaal nu dichter naar de bewoners komt. Door een aantal ontwikkelingen op de huizenmarkt en aantal landelijke politieke beslissingen is de bewonerssamenstelling veranderd. Meer mensen hebben ondersteuning nodig. Antilopespoor kan veel hebben, maar de inwoners kunnen dat niet alleen dragen. Het is dus goed dat er in deze Buurtkamer dingen gaan gebeuren vanuit Portaal, de gemeente en andere instanties die bijdragen aan het welzijn van onze inwoners.’

Wethouder Dick Polman (economie, duurzaamheid, sociaal domein en participatie) van de gemeente Stichtse Vecht was bij de opening aanwezig. In de prestatieafspraken met de gemeente Stichtse Vecht is benoemd dat de gemeente en Portaal samen optrekken voor Antilopespoor.

Sociaal Beheerder

Mijn naam is Mariska Beekman. Sinds januari 2022 ben ik de sociaal beheerder voor Maarssenbroek. Als sociaal beheerder heb ik een breed werkterrein en kunt u bij mij met allerhande vragen terecht. Dit kunnen vragen of zorgen zijn over de woonomgeving, bv. bij ervaren overlast of zorgen om een naaste buur. Maar ook vragen waar u zelf niet uitkomt en wat ondersteuning bij kunt gebruiken. Hierbij kunt u denken aan:

– Betalingsproblemen (niet alleen de huur);
– Schulden;
– Zorg gerelateerde vragen waarbij er bv. behoefte is aan een woningaanpassing of zorg in huis;
– De wens om kleiner te gaan wonen maar niet goed weten hoe dit het beste aan te pakken.

Portaal en daarmee ik kunnen niet alle problemen oplossen, maar wij doen het ook zeker niet alleen. Samen met onze netwerkpartners proberen wij u waar mogelijk zo goed mogelijk te ondersteunen en u toe te leiden naar de juiste organisatie die u met uw hulpvraag op weg kan helpen. Want alleen samen kunnen we een stap vooruit zetten. Elke maandag van 11.00-12.00 uur draai ik het spreekuur samen met een collega wijkbeheerder aan het Antilopespoor 50. Op donderdagmiddag is er spreekuur van 14.00-15.00 uur. Een van de wijkbeheerders is dan samen met een vakman van V.O.C. voor uw vragen aanwezig.
Indien u een keer kennis wilt komen maken en een kop koffie wilt komen drinken, dan bent u uiteraard ook van harte welkom in de buurtkamer.

Indien u een keer kennis wil komen maken en een kop koffie wil komen drinken dan bent u uiteraard ook van harte welkom in de buurtkamer.

Decembergevoel

Binnenkort komen er weer allerlei feestdagen aan; Sinterklaas, Kerstmis en Oud&Nieuw. Voor de meeste mensen een mooie tijd, maar voor sommigen helaas een tijd van zorgen en verdriet. Zorgen om hoe men van deze tijd iets leuks kan maken zonder al te veel kosten te maken en verdriet omdat men de geliefden niet iets kan geven met deze dagen.

Aan de andere kant willen veel mensen tijdens deze dagen iets moois voor een ander doen. Om dat mogelijk te maken willen de Wijk- en Bewonerscommissie samen een inzameling houden van spulletjes of cadeaubonnen. Denk aan (tweedehands) speelgoed, maar ook bijvoorbeeld een lekker stukje zeep. Ook een zelf gemaakte cadeaubon, waarop je iets aanbiedt, bijvoorbeeld een taart of rollade, welke men dan later bij de gever kan ophalen (zet dan wel je adres of telefoonnummer op die bon om een afspraak te maken). Gewoon een klein, lief, mooi gebaar voor je wijkgenoot, die even knel zit.

Wij nodigen daarna dan wijkbewoners met een U-pas uit om iets uit te zoeken. Deze brief is uw uitnodiging. Cadeautjes mogen voor een kind of kleinkind zijn, maar ook voor een partner of moeder. Afhankelijk van het aantal schenkingen mogen wat meer “cadeautjes” uitgezocht worden. Wie dat wil, kan het cadeautje ter plekke inpakken en eventueel voorzien van een gedichtje. Ook hierbij willen wij u helpen. Wij vragen u wel om uw U-pas mee te nemen en een bewijs dat u in de wijk woont.

Inleveren op vrijdag 25 november van 17:00 tot 18:00, uitgifte zaterdag 26 november van 15:00 tot 16:00 uur. Beide activiteiten zijn in de buurtkamer, Antilopespoor 50. Natuurlijk staan in de buurtkamer koffie, thee en (warme) chocolademelk klaar.

Indien u op de avond van de inzameling niet kunt komen, kunt u uw gift ook op Antilopespoor 665 afgeven of ons mailen via stg.antilopespoor@gmail.com om een afspraak te maken om het bij u op te halen.

Hou onze social media in de gaten voor meer informatie als dat nodig is.

In ieder geval wensen wij u fijne feestdagen toe.