Wat is WBC

De Wijk- en Bewonerscommissie, kortweg WBC

Antilopespoor heeft zowel een wijkcommissie als een bewonerscommissie.
Waarom is dit en wat is het verschil?

De wijkcommissie
De wijkcommissie onderhoudt de contacten namens de wijk met de gemeente en de wijkagent/politie.
Ooit is er een convenant opgesteld door de gemeente waaraan de wijkcommissies moeten voldoen. Op dit ogenblik wordt er samen met de wijkcommissies een nieuw convenant opgesteld. Zodra dit definitief is zullen wij het oude door het nieuwe vervangen.
Onder de gespreksonderwerpen met de gemeente vallen o.a.:
– veiligheid in de wijk, waaronder openbare verlichting
– de bestrating en het openbaar groen
– het zwerfvuil en de containers
– de speelplekken
– de problemen rond de hondenpoep

 inloopavond aanvalsplan leefomgeving 2005

Zo hebben we in het verleden flinke druk uitgeoefend op de gemeente om iets te doen aan de winkelwagentjes, de slechte staat waarin de voetbalkooi verkeerde en hebben we de vinger aan de pols gehouden tijdens de nieuwbouw van het nieuwe station en de wijk Waterstede.
Daarnaast pakken wij zaken aan als wij die zelf constateren of als bewoners ons hier op aanspreken. Het meest recente voorbeeld hiervan is de omgewaaide boom in de speeltuin ter hoogte van huisnummer 658.
Tot nu toe hadden wij twee keer per jaar een overleg met de gemeente, politie en Portaal, waarin wij de zaken bespraken in de zogeheten Werkgroep Wijkbeheer Antilopespoor. Bovendien liepen we twee keer per jaar de wijkschouw, waarin we samen met gemeente en Portaal de wijk met een kritisch oog bekeken. Eens in het jaar komen we met alle wijkcommissies en dorpsraden samen om met de gemeente de knelpunten te bespreken.
In de toekomst zal één en ander gaan veranderen (en hopelijk verbeteren) omdat we via een ander systeem van de gemeente gaan werken. De ideeën hierover zijn vastgelegd in het memo wijkgericht werken, onderdeel van “Trots op Maarssen” het beleidsplan van de gemeente Maarssen voor de jaren 2006 – 2010.

De bewonerscommissie
De bewonerscommissie onderhoudt contacten met Portaal en Huurderstaal. De bewonerscommissie legt verantwoording over de subsidie af bij Huurderstaal. Zaken die de woningen en de bijbehorende tuinen aangaan bespreken we met Portaal. Over het algemeen gebeurt dit via de telefoon of via mail. Een apart en regelmatig overleg met Portaal hebben we niet. Contact is er als dat nodig is, zoals bijvoorbeeld bij de schilderwerkzaamheden en het zetten van dubbel glas in het najaar van 2005 en voorjaar van 2006. We bespreken dan de klachten die wij krijgen van bewoners of zoals in 2005, toen bleek dat een groot deel van de wijk geen dubbel glas kreeg, ondernemen we actie. Ook houden we regelmatig een avondschouw waarin we vooral de verlichting van de portieken en galerijen controleren. Veel mensen weten namelijk niet dat Portaal de lampen vervangt als deze defect zijn.
Huurderstaal ondersteunt of adviseert ons als we daarom vragen. Buiten de normale subsidie hebben wij ook een extra subsidie uit het leefbaarheidsfonds van Huurderstaal ontvangen voor de aanschaf van de betonnen pingpongtafel.

 

kinderfeest 2006

Naast de door de gemeente vastgestelde activiteiten proberen wij, als de financiën dat toestaan, ook ieder jaar in de zomer wat activiteiten voor de kinderen te organiseren. Het begint een beetje een goede traditie te worden dat we tijdens de vakantie een springkussen en de pony’s huren. Ook de viswedstrijd aan het eind van de vakantie begint al aardig een traditie te worden.
Bij dit soort activiteiten zijn we vaak toch wel afhankelijk van vrijwilligers, die ook een handje willen helpen, omdat ook de leden van de WBC op vakantie gaan.
Ongeveer 2 weken nadat we als WBC vergaderd hebben, brengen we de nieuwsbrief uit, hetAntiLopendNieuws. Hierin houden we de bewoners op de hoogte van zaken die betrekking hebben op de wijk. We vergaderen ongeveer om de zes weken, dus acht keer per jaar (zie de agenda).
Tijdens deze vergaderingen bespreken wij zaken die ons door bewoners zijn aangedragen of waar we zelf aandacht voor willen. Ook bespreken wij hier wat wij met de gemeente, politie of Portaal moeten bespreken.
Daarnaast ondernemen we actie als dat nodig is.
Naast het AntiLopendNieuws hebben wij deze website, waarin we proberen de bewoners zo snel mogelijk van nieuws te voorzien.

Contact
Contact opnemen met de WBC? klik hier

Nieuwsbrieven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.