Kunst in de wijk

RVS beeldIedereen kent wel het beeld aan het begin van de wijk tegenover de telefooncel. Wat misschien niet iedereen weet is dat er drie van deze kunstwerken in de wijk staan. Naast het eerdergenoemde beeld staat ook nog een beeld langs het water tegenover Waterstede en één op het veldje bij de uitgang richting tunneltje naar het industrieterrein en de Hogeburg. Toen wij op het archief waren kwamen wij er achter dat de beelden niet gelijk zijn, maar allemaal verschillend. Het zijn drie plastieken die de titel “Communicatie” dragen. De beelden zijn geheel uitgevoerd in roestvrijstaal en stellen respectievelijk drie kinderen, drie ouderen en twee ouders en een kind voor. De beelden zijn gemaakt door Lolke van der Bij en begin 1983 geplaatst.

Lolke van der Bij is geboren in Friesland (1949) en woont al jaren in Maarssen. Hij is werkzaam als schilder en beeldhouwer.
In zijn driedimensionale werk is roestvaststaal het meest geëigende materiaal waarmee Lolke van der Bij zijn bewogenheid en gevoelens vorm kan geven.
De sculpturen bestaan vooral uit abstracties. Sommige beelden zijn echter meer figuratief van uitbeelding, waarbij hij de essentie van een figuur op subtiele wijze tot uitdrukking weet te brengen. Hierbij wil hij met zo weinig mogelijk franje doordringen tot de werkelijke kern. Ieder detail dat de aandacht van de vorm kan afleiden wordt als overbodig beschouwd.
Thema’s als spanning, beweging en communicatie spelen tevens een belangrijke rol in zijn werk.
Naast vormgeving heeft de technologie zijn warme belangstelling, hij heeft dan ook een technische achtergrond. Als ontwerper van monumentale beelden combineert hij vooral artistiek kunnen met technische mogelijkheden.
De behoefte aan eenvoud, het streven naar essentie staat centraal in het werk van deze kunstenaar.

Hier bent u bordDe plaatsbepalingborden
Op acht plaatsen in de wijk hangen emaille panelen aan muren waarop in diverse talen aangegeven staat waar u zich bevindt. Deze borden zijn in 1998 gemaakt door Mirjam Bakker, beeldend kunstenaar. Mirjam is geboren op Texel in 1964.

 

 

Kunst NaomiDe tekening

Schilderij Naomivan Waveren
In het begin van de wijk hangt op de muur van het tweede huizenblok links de tekening van Naomi van Waveren. De WBC heeft in 2003 een tekenwedstrijd uitgeschreven omdat de wijk 25 jaar bestond. De opdracht aan de kinderen was om een tekening te maken over de wijk. Van de mooiste tekening zou een vergrote kopie in de wijk worden opgehangen. Naomi’s tekening werd als mooiste gekozen. Samen met een aantal leden van de wijkcommissie heeft Naomi haar tekening vergroot op een paneel. Dit gebeurde met een beamer, waardoor de tekening precies kon worden nagetekend. Op 21 februari 2005 werd de tekening opgehangen.

Naamborden Antilopespoor

Helaas hebben wij nog niet kunnen ontdekken wie de ontwerper van de naamborden Antilopespoor is. Zodra wij dit weten plaatsen wij dit op de site.

De informatie die op de website staat over bijvoorbeeld de geschiedenis en de kunst van de wijk, hebben wij van het Streekarchivariaat Vecht en Venen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.